Upala uva kod dece

Ne spava celu noć, plače, drži se za uho, kenjkavo je, ima temperaturu? Nema sumnje, zaradili ste upalu uha. Dr Nevenka Raketić savetuje kako da lečite bebu i šta da radite ako se upala ponavlja.


upala-uvaUpale ušiju ili akutni otitis veoma su česti kod dece, naročito do druge godine života. Doc. dr Nevenka Raketić, specijalista pedijatrije i imunologije i načelnica Pedijatrijske službe u Domu zdravlja „Jedro“ u Beogradu, objašnjava da ta bolest najčešće nastaje kod dece zato što im je imunološki sistem još nerazvijen, a Eustahijeva tuba kratka, pa lako dolazi do infekcije.
– Najčešća su zapaljenja srednjeg uha, a zatim i spoljašnjeg ušnog kanala, i to zbog povezanosti nosa s Eustahijevom tubom u uhu. Tako se veoma lako infekcija nosa kod prehlađenog deteta proširi na uho. Upale spoljašnjeg uha više se dešavaju leti, obično kod školske i predškolske dece, kao posledica inficiranja na moru i bazenu, dok upala srednjeg uha može da se javi bilo kada. Ipak, najčešće su zimi jer su tada češće i respiratorne infekcije, objašnjava doktorka i navodi da su bakterije uzročnici infekcije koja dovodi do upale uha.

Radenka Marković, Foto: shutterstock, 09. 02. 2011. 04:01

Blic žena, 31.01.-06.02.2011, br.324, str.20-21

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki