Kako zaustaviti proliv (dijareju) kod dece?

Kod dece se dijareja definiše kao izbacivanje tečne stolice, više od 3 do 4 puta dnevno, kod mlađe dece je moguće i desetak stolica dnevno. Ukoliko postoji zajedno i povraćanje, povišena temperatura, gubitak apetita i malaksalost, govorimo onda o gastroenetritisu.

Continue reading

Kako pomoći detetu koje povraća?

Povraćanje je uobičajena pojava kod dece i predstavlja izbacivanje hrane i tečnosti iz želuca, često je praćeno naporom, bolom u stomaku i gubitkom apetita. Ukoliko se istovremeno javi proliv i povišena temperatura, postavlja se dijagnoza gastroenteritisa, gde uzročnici mogu biti virusi ili bakterije.

Continue reading

Preporuke za putovanje sa decom

Sezona odmora je u toku.U zavisnosti kako putujemo autobusom, kolima, brodom ili avionom, putnička mučnina kod deteta može da zada veliki problem roditeljima. Nekoliko preporuka koje vam mogu biti od pomoći:

Continue reading

Vakcina protiv varičele

Ovčije boginje ili varičele se uglavnom javljaju u mlađem dobu, najčešće između 2. i 8. godine života. Deca do šest meseci su zaštićena transplacetarno prenetim antitelima majke ukoliko je ona preležala bolest.

Continue reading

Pneumokokna i MMR vakcina – akcija 2019

Počinje leto i deca su napokon zdrava, provode više vremena napolju i smanjila se učestalost infekcija. Zato sada treba misliti o prevenciji bolesti kod dece i najbolji način je vakcinacija. Zahvaljujući vakcinaciji se mnoge bolesti ređe javljaju ili su potpuno iskorenjene i zato mi kao pedijatri promovišemo vakcinaciju. U skladu sa tim, Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić sprovodi akciju sa sniženim cenama vakcina i pregleda tokom jula, avgusta i septembra 2019. godine. Akcijom će biti obuhvaćene 4 vakcine i to Prevenar, Priorix, Varilrix i Cervarix.

Continue reading

Zaštita od krpelja kod dece

Krpelji su paraziti koji žive na koži glodara i drugih životinja sisajući njihovu krv. Sa njih se presele na trave i drveće odakle se mogu preneti na kožu čoveka. Prenosioci su mnogih bolesti, od kojih je na našem području najzastupljenija Lajamska bolest. Najviše ih ima u maju i junu.

Continue reading

Sve o upotrebi probiotika kod dece

Prema definiciji Svetske Zdravstvene Organizacije probiotici su živi mikroorganizmi, koji kada se unesu u ljudski organizam u dovoljnim količinama imaju pozitivan efekat na zdravlje domaćina a taj efekat je potrvđen u naučnim studijama.

Continue reading

Sa decom na letovanje (putna apoteka)

U sezoni letovanja važno je koje sve preparate treba poneti kao deo putne apoteke za decu. Na letovanju se kod dece najčešće javlja povišena temperatura, koja može da bude posledica infekcije, ali i sunčanice i toplotnog udara.

Continue reading

Zaštita dece od sunca

Sunce je neophodno za zdravlje organizma i kontrolu životnog bioritma i podstiče stvaranje aktivne forme vitamina D, koji je od ključne važnosti kako za rast kostiju i zuba, tako i za imunitet. Sa druge strane, štetni efekti sunca mogu da budu kratkotrajni u vidu crvenila kože ili imunosupresije ili dugotrajni koji povećavaju rizik nastanka raka kože. Kod dece je dejstvo sunčevih zraka još više ispoljeno, zato što je njihova koža tanja pa time i zaštitni sloj kože, a posebno su osetljiva deca u prvih godinu dana.

Continue reading

  • 1
  • 2

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki