Sve o upotrebi probiotika kod dece

Prema definiciji Svetske Zdravstvene Organizacije probiotici su živi mikroorganizmi, koji kada se unesu u ljudski organizam u dovoljnim količinama imaju pozitivan efekat na zdravlje domaćina a taj efekat je potrvđen u naučnim studijama.

Continue reading

Sa decom na letovanje (putna apoteka)

U sezoni letovanja važno je koje sve preparate treba poneti kao deo putne apoteke za decu. Na letovanju se kod dece najčešće javlja povišena temperatura, koja može da bude posledica infekcije, ali i sunčanice i toplotnog udara.

Continue reading

Zaštita dece od sunca

Sunce je neophodno za zdravlje organizma i kontrolu životnog bioritma i podstiče stvaranje aktivne forme vitamina D, koji je od ključne važnosti kako za rast kostiju i zuba, tako i za imunitet. Sa druge strane, štetni efekti sunca mogu da budu kratkotrajni u vidu crvenila kože ili imunosupresije ili dugotrajni koji povećavaju rizik nastanka raka kože. Kod dece je dejstvo sunčevih zraka još više ispoljeno, zato što je njihova koža tanja pa time i zaštitni sloj kože, a posebno su osetljiva deca u prvih godinu dana.

Continue reading

Noćno umokravanje (enureza)

 Noćno umokravanje je relativno čest problem kod dece, za koji se pretpostavlja da se javlja kod oko 10% predškolaca. Tačan broj dece sa ovim problemom je nepoznat, zato što roditelji o tome nerado pričaju. Isto tako se pretpostavlja da ovaj problem ima i oko 1% odraslih. Definicija noćnog umokravanje ili enureze je da je to nevoljno oticanje urina kod dece posle pete godine.

Continue reading

Uvođenje čvrste hrane

cvrsta-hranaU uzrastu između četvrtog i šestog meseca počinje uvođenje čvrste hrane, pre svega zbog toga što majčino mleko do tada zadovoljava nutritivne potrebe deteta, a pored toga digestivni sistem bebe je u fazi razvoja, pa je varenje čvrste hrane do tada otežano.

Continue reading

Sistematski pregled dece

sistematskiSistematski pregled dece je jednako važan kao i kod odraslih i to zbog ranog otkrivanja poremećaja i bolesti koji mogu ugroziti zdravlje deteta. Sa sistematskim pregledima se počinje odmah po rođenju kada novorođenče pregleda pedijatar neonatolog i drugi put prilikom otpusta iz porodilišta.

Continue reading

Predlog za putnu apoteku

U vreme godišnjih odmora, korisno je na jednom mestu imati spisak lekova za putnu apoteku, a nudimo vam i kratke savete za najčešće tegobe kod dece na putovanjima. Ukoliko se simptomi produže ili su ozbiljniji, obavezno se javite pedijatru u mestu gde letujete.

Continue reading

Oftalmološki skrining deteta

oftalmoloski-skrining

Preporuke za pregled očiju kod dece

Na rođenju- sva prevremeno rođena deca (mlađa od 35 nedelja ili sa telesnom težinom manjom od 1500grama)
Sa 6 meseci- ako je prisutna razrokost (nepravilan položaj očiju).
Sa napunjenih godinu dana- ako u porodici postoje razrokost, slabovidost kao i ozbiljnije bolesti očiju. Roditelji koji imaju ozbiljniji dioptrijski status ili razliku od 1D između očiju.
Između 3-će i 4-te godine- sva deca.
Pred polazak u školu- sva deca.

Continue reading

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki