Prvi put kod pedijatra

Ako je sve u redu,roditelji prvi put vode dete kod pedijatra sa navršenih mesec dana.To je,zapravo,prvi konsultativni pregled u tzv.savetovalištu.I kasniji redovni pregledi u savetovalištu su izuzetno važni za praćenje rasta i razvoja vašeg deteta.

Continue reading

Kako zaustaviti proliv (dijareju) kod dece?

Kod dece se dijareja definiše kao izbacivanje tečne stolice, više od 3 do 4 puta dnevno, kod mlađe dece je moguće i desetak stolica dnevno. Ukoliko postoji zajedno i povraćanje, povišena temperatura, gubitak apetita i malaksalost, govorimo onda o gastroenetritisu.

Continue reading

Kako pomoći detetu koje povraća?

Povraćanje je uobičajena pojava kod dece i predstavlja izbacivanje hrane i tečnosti iz želuca, često je praćeno naporom, bolom u stomaku i gubitkom apetita. Ukoliko se istovremeno javi proliv i povišena temperatura, postavlja se dijagnoza gastroenteritisa, gde uzročnici mogu biti virusi ili bakterije.

Continue reading

Preporuke za putovanje sa decom

Sezona odmora je u toku.U zavisnosti kako putujemo autobusom, kolima, brodom ili avionom, putnička mučnina kod deteta može da zada veliki problem roditeljima. Nekoliko preporuka koje vam mogu biti od pomoći:

Continue reading

Vakcina protiv varičele

Ovčije boginje ili varičele se uglavnom javljaju u mlađem dobu, najčešće između 2. i 8. godine života. Deca do šest meseci su zaštićena transplacetarno prenetim antitelima majke ukoliko je ona preležala bolest.

Continue reading

Pneumokokna i MMR vakcina – akcija 2019

Počinje leto i deca su napokon zdrava, provode više vremena napolju i smanjila se učestalost infekcija. Zato sada treba misliti o prevenciji bolesti kod dece i najbolji način je vakcinacija. Zahvaljujući vakcinaciji se mnoge bolesti ređe javljaju ili su potpuno iskorenjene i zato mi kao pedijatri promovišemo vakcinaciju. U skladu sa tim, Pedijatrijska ordinacija Dr Raketić sprovodi akciju sa sniženim cenama vakcina i pregleda tokom jula, avgusta i septembra 2019. godine. Akcijom će biti obuhvaćene 4 vakcine i to Prevenar, Priorix, Varilrix i Cervarix.

Continue reading

Zaštita od krpelja kod dece

Krpelji su paraziti koji žive na koži glodara i drugih životinja sisajući njihovu krv. Sa njih se presele na trave i drveće odakle se mogu preneti na kožu čoveka. Prenosioci su mnogih bolesti, od kojih je na našem području najzastupljenija Lajamska bolest. Najviše ih ima u maju i junu.

Continue reading

Sve o upotrebi probiotika kod dece

Prema definiciji Svetske Zdravstvene Organizacije probiotici su živi mikroorganizmi, koji kada se unesu u ljudski organizam u dovoljnim količinama imaju pozitivan efekat na zdravlje domaćina a taj efekat je potrvđen u naučnim studijama.

Continue reading

  • 1
  • 2

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki