Varičele

Varičela, ovčije boginje ili vodene kozice su zarazna bolest koja se najčešće javlja kod dece, a retko kod odraslih. Uzročnik je virus varicella zoster, koji spada u grupu herpes virusa.

Continue reading

Lekarski pregled pred polazak u kolektiv

Dragi roditelji, želim da Vas podsetim šta je potrebno od lekarskih pregleda za polazak u kolektiv. Pri upisu u vrtić, dobićete jedan karton koji popunjava roditelj I pedijatar. Roditelji upisuju svoje ime I prezime, svoje kontakt telefone, a pedijatar treba da popuni trenutni zdravstveni status I da Vam izda potvrdu da je Vaše dete zdravo I bezbedno za kontakt sa drugom decom.

Continue reading

Upala mokraćne bešike kod dece

Infekcije mokraćne bešike su najčešći tip infekcije mokraćnog sistema kod dece. Javljaju se u svim uzrastima, pa i kod odojčadi. Uzrok infekcije su bakterije koje se normalno nalaze u crevima.

Continue reading

Poremećaji spavanja kod dece

Kaže se da san bilduje mozak, zato što utiče na zdrav rast, zdrave navike u ishrani, povećava memoriju kao ključni deo učenja i povećava pažnju, tako da se zadaci obavljaju brže i sa manje grešaka.

Continue reading

Fontanele kod beba

Fontanele predstavljaju otvore između kostiju lobanje na bebinoj glavi, koje su prekrivene membranom od vezivnog tkiva. Mogu se prstima napipati kao mekana mesta koja blago pulsiraju.

Continue reading

Kako “uloviti” urin za analizu

Uzimanje urina za laboratoriju može da zada muke roditeljima. Želim da Vam pomognem nekim savetima. S obzirom da upravo od načina uzimanja mokraće zavisi i realnost nalaza,važno je da se uzme pravilno sa što manje mogućnosti kontaminacije. Šta znači kontaminacija? To znači da se u uzorku za analizu nađu bakterije koje nisu iz urinarnog trakta, već sa kože I sluzokože genitalija.

Continue reading

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki