Upala mokraćne bešike kod dece

Infekcije mokraćne bešike su najčešći tip infekcije mokraćnog sistema kod dece. Javljaju se u svim uzrastima, pa i kod odojčadi. Uzrok infekcije su bakterije koje se normalno nalaze u crevima.

Continue reading

Poremećaji spavanja kod dece

Kaže se da san bilduje mozak, zato što utiče na zdrav rast, zdrave navike u ishrani, povećava memoriju kao ključni deo učenja i povećava pažnju, tako da se zadaci obavljaju brže i sa manje grešaka.

Continue reading

Fontanele kod beba

Fontanele predstavljaju otvore između kostiju lobanje na bebinoj glavi, koje su prekrivene membranom od vezivnog tkiva. Mogu se prstima napipati kao mekana mesta koja blago pulsiraju.

Continue reading

Kako “uloviti” urin za analizu

Uzimanje urina za laboratoriju može da zada muke roditeljima. Želim da Vam pomognem nekim savetima. S obzirom da upravo od načina uzimanja mokraće zavisi i realnost nalaza,važno je da se uzme pravilno sa što manje mogućnosti kontaminacije. Šta znači kontaminacija? To znači da se u uzorku za analizu nađu bakterije koje nisu iz urinarnog trakta, već sa kože I sluzokože genitalija.

Continue reading

Prvi put kod pedijatra

Ako je sve u redu,roditelji prvi put vode dete kod pedijatra sa navršenih mesec dana.To je,zapravo,prvi konsultativni pregled u tzv.savetovalištu.I kasniji redovni pregledi u savetovalištu su izuzetno važni za praćenje rasta i razvoja vašeg deteta.

Continue reading

Kako zaustaviti proliv (dijareju) kod dece?

Kod dece se dijareja definiše kao izbacivanje tečne stolice, više od 3 do 4 puta dnevno, kod mlađe dece je moguće i desetak stolica dnevno. Ukoliko postoji zajedno i povraćanje, povišena temperatura, gubitak apetita i malaksalost, govorimo onda o gastroenetritisu.

Continue reading

Kako pomoći detetu koje povraća?

Povraćanje je uobičajena pojava kod dece i predstavlja izbacivanje hrane i tečnosti iz želuca, često je praćeno naporom, bolom u stomaku i gubitkom apetita. Ukoliko se istovremeno javi proliv i povišena temperatura, postavlja se dijagnoza gastroenteritisa, gde uzročnici mogu biti virusi ili bakterije.

Continue reading

Tekstovi: Pedijatrijska ordinacija "Dr Raketić" Website by mzlaki logo Studio Mzlaki